Vi finner ordet «pinse» i Apostlenes gjerninger 2:1-4:
«Da pinsedagen kom, var alle samlet på ett sted.Plutselig lød det fra himmelen som når en kraftig vind blåser, og lyden fylte hele huset hvor de satt. Tunger som av ild viste seg for dem, delte seg og satte seg på hver enkelt av dem. Da ble de alle fylt av Den hellige ånd, og de begynte å tale på andre språk etter som Ånden ga dem å forkynne.»
Grunnen til at det var mange jøder samlet denne dagen i Jerusalem var at pinsen var en av de tre jødiske høytidene som Moseloven ga påbud om skulle feires i Jerusalem (5. Mosebok 16:16). Den jødiske pinsen var en innhøstningsfest som skulle feires 50 dager etter at påsken var feiret. Derav navnet «pinse» som kommer fra det greske ordet «pentekoste» og betyr den «femtiende». Den jødiske pinsen ble feiret i 7 dager, derfor blir den i Det gamle testamente kalt «ukefesten» (hebraisk: shavuot). (4. Mosebok 28:26)
Når det gjelder de kristne har pinsen en annen betydning. Som nevnt i Apostlenes gjerninger 2:1-4 var det på pinsedagen at den første kristne menighet ble dannet og de kristne fikk den mirakuløse gaven å snakke språk som de ikke hadde lært. Ettersom det var mange tilreisende fra mange fjerne steder på grunn av feiringen av den jødiske pinsen, kunne de få høre budskapet om Jesus på sitt eget språk.
I tillegg hadde Jesus sagt: «Men dere skal få kraft når Den hellige ånd kommer over dere, og dere skal være mine vitner i Jerusalem og hele Judea, i Samaria og helt til jordens ende.» Resultatet av det som skjedde på pinsedagen var at budskapet om Jesus ble spredt til fjerntliggende steder på kort tid.
Så hvorfor feires pinsen?
Store norske leksikon sier: Den feires til minne om at Den hellige ånd, ifølge Det nye testamentet, kom til apostlene og lot dem snakke på andre språk og oppfatte fremmede språk som sitt eget. Slik kunne alle folkeslag forstå budskapet om Jesus.»
I de to første århundrer finner man ikke noe som tyder på at noen feiret denne dagen. Men ifølge Store norske leksikon er det kilder som viser at det begynte på 200 – tallet. Og i et intervju i Nettavisen sier folkeminneforsker ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne: «Det er en eldgammel kristen tradisjon og trolig fast etablert allerede på 300-tallet».