Guidede turer

For bestilling av omvisning kan du maile oss på post@nobimu.no eller ring 401 05 777.

Museets hovedtur

Presentasjon av museet sin samling og de viktigste historiske skattene. Turen tar rundt 1 time og 15 minutter.

Vi er innom de viktigste nordiske Biblene, hvordan kunsten er påvirket av Bibelen, historisk viktige oversettelser, Gutenberg, King James bibelens historie og verdens minste bibel, med mere.

 

3500 års historie på 35 minutter

Opplev 3500 års historie på kun 35 minutter. Vi går raskt igjennom de vi viktigste bibelutgivelser og utvalgte skatter fra vår samling. Denne reisen vil gi deg et historisk overblikk.

 

Hvordan ble Bibelen til? Grunnlaget for dagens oversettelser

Bibelen har hatt stor innvirkning på mennesker og samfunnet gjennom tidene. Men vet du egentlig hvordan vi fikk Bibelen? Denne guidede turen tar oss ut på en oppdagelsesreise, hvor vi kommer til å bli kjent med Bibelens opphav og overlevering frem til i dag.

 

Kunst og Bibelen

«Et bilde sier mer enn tusen ord»

Kanskje ikke rart at en bok med så mange ord som Bibelen, har inspirert så mye kunst. Både i bokform som billed-bibler, og kunst som nå pryder veggene på museer rundt om i verden.

  • Hvordan har kunstneriske uttrykk utviklet seg ved utbredelsen av Bibelen?
  • Og hvilke kjente og ukjente kunstnere har bidratt til å forme vårt inntrykk av Bibelens historier?

Bli med på vår kunst-reise gjennom århundrer.

 

Den svenske bibels historie

Bli med på den guidede turen «Den svenske bibels historie»

  • Når og hvor ble de første delene av bibelen oversatt til svensk?
  • På hvilken måte har Martin Luther påvirket de første svenske oversettelsene?
  • Hvorfor skiller det svenske språket seg ut fra norsk og dansk, når det gjelder bokstaver og endelser i mange ord? Hva har dette med Bibelen å gjøre?

Dette og mye mer får du vite på den guidede turen «Den svenske bibels historie»

 

Tetragrammet og Guds navn

Hvem er Bibelens forfatter? Er det Moses, David, Matteus eller Paulus? La oss se hva Bibelen selv sier i 2 Timoteus 3:16 «Hele Skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet» (Norsk Bibel 88/07). Forfatterens navn er nevnt nesten 7.000 ganger i Bibelen på hebraisk. De fleste moderne bibeloversettelser har mer eller mindre utelatt forfatterens, altså Guds, navn.

Den guidede turen «Tetragrammet og Guds navn» starter med at vi først ser på Guds navn i de hebraiske skrifter, deretter hvordan det har blitt gjengitt i bibeloversettelser opp gjennom tiden. Meld deg på og bli med på en lærerik reise gjennom 3.500 år!

 
 

 

Verdens mest trykte bok – King James Bibelen

Turen omhandler den fargerike historien om hvordan den engelske King James Bibelen fra 1611 ble til, og siden har blitt verdens mest trykte og utbredte bok. Vi skal følge sporet fra pionerne John Wyclif og William Tyndale gjennom den engelske reformasjonen fram til 1611 – og deretter følge denne enestående bibelutgaven fram til vår tid. På den verdensomspennende ferden tar vi også en sving innom et bryllup i Oslo på slutten av 1500-tallet.