Papirmakeren i arbeid

Papirmakeren hadde ansvaret for produsering av papir, som var det viktigste materialet når det kom til trykking av bøker. På 1400- og 1500-tallet ble papiret laget for hånd, og prosessen var lang og krevende.

Det første papirmakeren måtte gjøre var å samle fibermateriale. Dette kunne være alt fra plantematerialer som bomull og trefiber, tekstilfibre som hamp og lin, til resirkulert papir. Fibrene ble kokt for å fjerne ujevnheter og ble så malt til en deiglignende masse.  Denne ble deretter støpt i former for å lage papirets struktur. Dette ble så lagt på et nett, ofte laget av tre, for å forme arket og presse ut overflødig vann.

Arket ble så lagt til tørk ved å legge det mellom to tynne treplater eller i en presse, slik at det kunne få riktig tykkelse og glatthet. Det kunne ta flere dager før papiret var ferdig, og det var viktig å kontrollere kvaliteten og sørge for at det ikke hadde hull eller ujevnheter. 

Del videre:

Forbudte bibeloversettelser

I dag tar vi det for gitt at vi kan lese Bibelen på vårt eget språk. Men tidligere var dette en farlig og forbudt handling. På 1300-, 1400- og 1500-tallet

Les videre »

Bibelen i norsk kystkultur

Når kristendommen fikk fotfeste i Norge og Europa, overlevde mange hedenske overbevisninger som overtro, folkesagn og folkemedisin. Den Katolske Kirke forfulgte bare heksetro, dvs. folk som mente de hadde evnen

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.