Bokbinderen i arbeid

Bokbinderen hadde ansvar for ferdigstillelsen av bøkene etter at trykkeprosessen var fullført. Han skulle blant annet sikre at de trykte arkene ble samlet, kuttet, bundet og laget til ferdige bøker.

Når arkene var ferdig samlet skulle de foldes og skjæres. Arkene ble brettet på midten og deretter foldet. Et ark kunne danne opptil åtte sider. De ferdig trykte arkene hadde ofte ujevne kanter som måtte beskjæres. Arkene ble plassert på en solid flate, vanligvis et trebrett eller et tykt lærunderlag. Kniven ble så senket langs kanten av bunken.

Når siden var ferdig kuttet begynte selve innbindingsprosessen. Sidene ble samlet i en enhet kalt en bokblokk. Det var viktig at sidene ble arrangert i riktig rekkefølge. Arkene ble sydd sammen med nål og tråd for å danne en bok. Vanligvis ble det brukt en bindings-nål. Tråden var oftest laget av lin eller silke. Bøkene ble sydd ved å stikke nålen gjennom bokblokkens ryggrad. Dette gjorde at arkene holdt seg fast og forble stabile. Når bokblokken var sydd sammen skulle ryggraden ferdigstilles. Dette ble gjort ved å påføre et tykt lag med lim som dannet en hard overflate som holdt arkene sammen.

Omslaget av lær ble påført lim, brettet rundt boken, presset og strammet godt. Ofte ble det anvendt snorer og bånd som ble surret rundt boken.

Del videre:

Hva gjorde papirmakeren?

Papirmakeren hadde ansvaret for produsering av papir, som var det viktigste materialet når det kom til trykking av bøker. På 1400- og 1500-tallet ble papiret laget for hånd, og prosessen

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.