Flere byer i verden deler navn med personer i bibelen. Dette har naturligvis ført til at byenes klubblag i fotball har fått et bibelsk preg. Den Brasilianske byen São Paulos fotballag har samme navn som byen de tilhører, São Paulo, kalt opp etter apostelen Paulus. I England finner vi laget Peterborough United Football Club, også her var hjembyen inspirasjonen. Det som gjør Peterborough bibelsk relevant ligger i navnet Peter, et navn godt kjent fra det nye testamentet. I den lille Skotske byen Maryhill finner vi andredivisjonslaget med samme navn. Verdt å nevne er også den Russiske byen St. Petersburgs lag; FC Dynamo St. Petersburg. Byen og laget bærer også apostelen Peters navn. Den Puertoricanske hovedstaden San Juans fotball klubb bærer samme navn som byen. San Juan er det spanske navnet på Døperen Johannes.

Ikke alle lag er oppkalt etter hjembyen. Mange bærer originale navn uavhengig av hvilken by de tilhører eller spiller for. Flere av disse er inspirerte av bibelen.

Det er lett å se at det walisiske andredivisjonslaget Hay St. Marys navn hentyder til Jomfru Maria (det kan dog også være den “andre Maria”, Maria Magdalena). I Buenos Aires finner vi andredivisjonslaget Club Atlético San Miguel, oppkalt etter erkeengelen Mikael. I Østerrike finner vi laget enkelt kalt St. Peter, etter apostelen Peter. Beitar Jerusalem er et av Israels største lag. Lagets hjemby er selvfølgelig Jerusalem, en by godt kjent fra både det gamle og nye testamentet.

Bibelske navn er også å finne blant fotballstadioner. Her finner vi blant annet St. Mary’s Stadium i Southampton, England, hvor hjemmelaget Southampton FC spiller hjemmekamper. Et annet engelsk stadion med et bibelsk navn er St. James Park i Exeter. James er det engelske navnet på Jakob, en av de tolv apostler. I Skottland finn vi Petershill stadion. Navnet Peter har blitt en gjenganger i fotball.

At så mange fotballklubber har navn inspirert av Bibelen er ikke rart. Denne boken har hatt en sterkere innflytelse enn noen annen bok, og da ikke bare i den vestlige verden, men hvor enn den har vært tilgjengelig. Det at selv de mest hverdagslige og banale ting i vår sekulære tid kan spores tilbake til Bibelen viser hvor stor påvirkningskraft den har hatt, og hvor dype spor den har satt.

Del videre:

Vikinger og Bibelen

Det er sannsynlig at vikingene hadde en viss kjennskap til bibelen allerede i 793 når de angrep Lindisfarne. Ofrene for vikingenes herjinger var oftest munker, så en skal ikke se

Les videre »

Bibelen og ølmerker

Bibelske navn er ofte å finne blant drikkevarer, dette inkluderer øl. At flere øltyper bærer bibelske navn er ikke så rart ettersom den europeiske bryggetradsjonen er sterkt knyttet til klosterlivet.

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.