Bibelen har vært et viktig kildemateriale for filmkunsten siden begynnelsen av det forrige århundre. Både det gamle- og det nye testamentets fortellinger har gjort seg gjeldene på filmlerretet. Det er kanskje Hollywood som har vist størst interesse for bibelske filmer. Historiene om Moses, Samson, David og Noah har alle blitt en viktig del av den moderne populærkultur gjennom Hollywood.

Den første storfilmen som var basert på bibelen var «Alice Guys La vie du Christ» (Jesu liv) fra 1906 og var produsert i Frankrike. Filmen følger Jesus fra hans fødsel og frem til oppstandelsen. Denne filmen satte spor etter seg i Hollywood. I 1912 kom filmen «From the Manger to the Cross», dette var den første Hollywood produksjonen om Jesus og den eneste filmen fullstendig spilt inn på steder fra bibelen. 1950 tallets episke filmer er sentrale når en tenker på bibelske filmer: «Jeg så ham dø» (The Robe, 1953), «De ti bud» (The Ten Commandments, 1956) og «Ben Hur» (1959) blir alle regnet som klassikere fra Hollywoods gullalder. Bibelen har også inspirert 60- og 70-tallets avantgarde regissører her i Europa: «Pier Paolo Pasolinis Il vangelo secondo Matteo» (Matteusevangeliet, 1964) regnes for å være den mest realistiske og kildetro filmatiseringen av Jesu liv.

Del videre:

Edvard Munch og Bibelen

Det sies at Edvard Munch (1863 – 1944) hadde tre bøker på nattbordet: “Fra Kristianiabohemen” av Hans Jæger, “Idioten” av Fjodor Dostojevskij, og bibelen. Disse tre bøkene skulle legge grunnlaget

Les videre »

Henrik Wergeland og Bibelen

Den norske dikteren Henrik Wergeland var gjennom livet sterkt påvirket av Bibelen. Dette kommer til utrykk i både hans kunstneriske- og politiske virke. At Bibelen skulle bli viktig for Henrik

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.