papyrus plante
Bilde 1. Cyperus papyrus

Hva slags materialer er Bibelens håndskrifter skrevet på? 

Når man leser om Bibelens historie støter man ofte på uttrykk som papyrus, pergament, velin (vellum) og noen ganger det rare ordet palimpsest. Hva slags materialer er dette, og hvordan ble de laget? Det skal denne lille artikkelserien på tre deler besvare. Vi begynner med papyrus.

 

Hva er papyrus planten?

Papyrus er det vi kan kalle en forløper til det papir som vi bruker i dag. Navnet kommer fra planten Cyperus papyrus, som ble dyrket både i Egypt og andre middelhavsland. Plantens stengel er trekantet med en bredde på ca. 6 cm, og fra dens marg ble papyrusark laget.

 

Bilde 2. Framstilling

Etter å ha fjernet det ytre laget på stengelen, flekket man stengelmargen i tynne remser på ca. 40 cm, omtrent som man skreller en rabarbra. Remsene ble lagt horisontalt side om side på et hardt underlag med litt overlapp. Deretter la man et nytt lag over, men da vertikalt. Det trengtes ikke noe «lim», siden margen i seg selv er nok så klissete og fiberrik. Dette fikk tørke i solen under press eller med forsiktig banking. For å få en fin overflate som skulle passe for skrift, ble arkene polert med et rundt objekt og beskåret til rektangulære eller kvadratiske ark på størrelse mellom 15-30 cm.

Papyrus ble vanligvis solgt i ruller på en lengde av 4-6 meter. For å lage en papyrusrull limte man flere ark sammen etter hverandre. Den siden der papyrusfibrene lå horisontalt, ble ansett som den beste å skrive på, og kalles i dag for recto (den rette siden). Den andre siden blir kalt verso (baksiden). Det var kun unntaksvis at det ble skrevet på verso.

Ordet ‘bibel’ har faktisk med papyrus å gjøre. Det kommer av at byen Byblos[1], som lå ved Middelhavskysten, var en stor utskipingshavn for papyrus. Byens navn ble med tiden opphavet til det greske ordet biblia, som betegnet skrifter, bokruller og små bøker og derav ordet bibel, som er en samling små bøker.

I Bibelen kommer det fram at apostelen Johannes brukte papyrus da han skrev. 2. Johannes brev, vers 12: «Skjønt jeg har meget å skrive til eder, vil jeg ikke gjøre det med papir og blekk…»(NO 1930).

 

I Nordisk Bibelmuseums butikk kan du kjøpe papyrusark til å skrive på.

 

Neste del i artikkelserien vil ta for seg materialene pergament og velin/vellum.

 

Bibliografi

Herodots Historie (1998) Norsk oversettelse ved Mørland, Henning. Aschehoug & Co Forlag. Norge

https://www.britannica.com/topic/papyrus-writing-material (lest 20.10.18)

https://www.hf.uio.no/ifikk/tjenester/papyrusutstilling/hva-er-papyrer (lest 20.10.18)

https://snl.no/papyrus (lest 20.10.18)

 

Kilde bilder:

Bilde1. http://www.azgardens.com/product/papyrus-cyperus-papyrus-bog-plant

Bilde 2. https://centerforbookarts.org/wednesdays-exhibitions-and-collections-making-your-own-paper

 

[1] Byblos antas å være identisk med dagens Jbeil, som ligger i nåværende Libanon, ca. 30 km nord-nordøst for Beirut.

 

 

Del videre:

Pest i Bibelen

Hvilken sykdom kan ha forårsaket ”Filisterplagen”?  Uttrykket «pest» (plague) blir i Bibelen brukt om svært smittsomme sykdommer som kan spre seg raskt, få epidemisk omfang og være dødelige. Det hebraiske

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.