Segl nevnes flere ganger i Bibelen, for eksempel i 1. Kongebok 21: 8: «Så skrev Jesabel brev i Ahabs navn, satte hans segl på og sendte dem til de eldste og stormennene som bodde i samme by som Nabot.»

Men hva er et segl? Hvordan så de ut? Når, hvordan og hvor begynte bruken av segl? Hvilken nytte har man i dag av funn av segl? Hvordan blir segl brukt som en metafor i Bibelen? Disse spørsmålene vil bli besvart i denne tredelte artikkelserien. Den første delen vil ta for seg følgende: Hva er et segl? Når, hvordan og hvor begynte bruken av segl? Hvilke typer segl finnes? Del 2 drøfter «sylindersegl», mens Del 3 tar opp «stempelsegl» og segl brukt som metaforer i Bibelen.

1. Mesopotamia

 

Når og hvor begynte bruken av segl?

Arkeologiske funn viser at segl har vært i bruk fra de tidligste sivilisasjoner. Man mener at bruken av segl stammer fra Mesopotamia, det vil si i områder i dagens Irak. I dette området er det funnet tusen vis av segl, som viser at de ble anvendt av alle slags personer – fra slaver til konger. Det er også gjort mange funn av segl fra blant annet Egypt, Israel, Persia, Assyria og Babylon.

Den greske historikeren Herodot (ca. 480 f.Kr. – 425 f.Kr.) skriver hvor vanlig bruken av segl var i Babylon: «Alle menn bærer med seg et segl og en stav med utskjæringer.»[1]

 

2. Stempelsegl

Hva ble segl brukt til?

Seglet ble ofte brukt som en måte å identifisere seg på eller for å verifisere ektheten av f.eks. et dokument, men ble også brukt som lykkeamulett og smykke. Som man kan forstå, var et segl en svært verdifull gjenstand.  Stephen Bertman skriver i boken Handbook to Life in Ancient Mesopotamia, side 235: «Hvis et sylindersegl var mistet eller stjålet, var det grunn til stor bekymring. Eieren ville da registrere datoen og tidspunktet for tapet hos en tjenestemann, for å forsikre seg om at transaksjoner foretatt etter tapet ville være ugyldig (ikke ulikt måten vi i dag ringer til Visa eller Mastercard for å rapportere et tapt eller stjålet kredittkort). I ett tilfelle blir vi fortalt at et horn hørtes i en by for å kunngjøre tap av et segl.»[2]

3. Skarabé

 

Hva slags typer segl finnes?

Det er funnet mange forskjellige typer segl, både firkantede, kjegleformede, sylinderformede, formet som en egyptisk skarabé[3], eller laget som et stempel. Ved hjelp av seglenes inngraveringer har man fått en unik viten om oldtidens religioner, myter, dagligliv, forretninger, klesdrakt, dans og musikk, for å nevne noe. I tillegg er det flere segl som nevner personer vi finner i Bibelen.

I de to følgende artiklene skal vi ta for oss to typer segl som er knyttet til Bibelen, nemlig sylindersegl og stempelsegl. Neste artikkel vil ta for seg sylindersegl.

4. Sylindersegl

 

[1] http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekFeb2011&getid=1&query=Hdt.%201.195

[2] Handbook to Life in Ancient Mesopotamia (2003) Bertman Stephen. Facts on file. USA

[3] Skarabé er en tordivel (gjødselbille) som representerte den egyptiske solguden Khepri

 

Kilder

https://www.britannica.com/art/cylinder-seal

https://www.internationalstandardbible.com/S/seal.html

https://www.historyonthenet.com/mesopotamian-cylinder-seals

https://www.biblicalarchaeology.org/daily/biblical-artifacts/artifacts-and-the-bible/israelite-clay-bullae/

Handbook to Life in Ancient Mesopotamia (2003) Bertman Stephen. Facts on file. USA

 

Kilder bilder:

1. https://www.shorthistory.org/ancient-civilizations/mesopotamia/the-term-mesopotamia-and-geographical-position/

2. https://www.timesofisrael.com/exceptional-womans-2500-year-old-seal-unearthed-in-jerusalem/

3. https://sv.wikipedia.org/wiki/Skarab%C3%A9

4. https://www.ancient.eu/image/8104/cylinder-seal-of-queen-puabi/

 

 

 

Del videre:

Pest i Bibelen

Hvilken sykdom kan ha forårsaket ”Filisterplagen”?  Uttrykket «pest» (plague) blir i Bibelen brukt om svært smittsomme sykdommer som kan spre seg raskt, få epidemisk omfang og være dødelige. Det hebraiske

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.