Bibelen har vært en viktig inspirasjonskilde for flere av historiens mest kjente kunstnere. Fra renessansens mestere til dagens modernister, bibelen og dens fortellinger har satt dype spor i billedkunsten.

Bibelsk billedkunst strekker seg tilbake til 1300-tallet. Det var først under renessansen at det gamle- og nye testamentets historier og skikkelser ble en del av Europeisk åndshistorie. I motsetning til middelalderens ikoner og veggmalerier som hadde rent liturgiske formål, var renessansens kunst preget av samtidens humanisme. Noen kjente eksempler er Rafaels den Sixtinske Madonna og Madonna med slør, hvor Jomfru Marias rolle som mor fremheves, og Skapelsen av Michelangelo, hvor Genesis presenteres i hellenistisk drakt.

Bibelen skulle bli en viktig inspirasjonskilde for Europeiske kunstnere i tiden fremover, spesielt i de protestantiske landene. I romantikken, realismen og ekspresjonismen ble det vanligere å skildre bibelske historier i et sekulært og nasjonalt lys, ofte preget av datidens sosiale og politiske klima; i John Everett Millais Jesus i sine foreldres hus ser vi Jesus, Maria og Josef som en arbeiderklassefamilie, i Otto Dix og Ernst Noldes malerier er det klare kontraster mellom bibelske historier og hendelser under første verdenskrig.

Vi har samlet eksempler på bibelske motiver fra 50 av verdens fremste billedkunstnere gjennom tidene.

Del videre:

Edvard Munch og Bibelen

Det sies at Edvard Munch (1863 – 1944) hadde tre bøker på nattbordet: “Fra Kristianiabohemen” av Hans Jæger, “Idioten” av Fjodor Dostojevskij, og bibelen. Disse tre bøkene skulle legge grunnlaget

Les videre »

Henrik Wergeland og Bibelen

Den norske dikteren Henrik Wergeland var gjennom livet sterkt påvirket av Bibelen. Dette kommer til utrykk i både hans kunstneriske- og politiske virke. At Bibelen skulle bli viktig for Henrik

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.