Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette event har allerede funnet sted.

Åpning av temautstillingen «Kalaallit Numaat – Den grønlandske bibels historie» med presentasjon

desember 2 @ 18:00 - 19:00

Gratis

Torsdag 2. desember kl. 18 åpner temautstillingen: «Kalaallit Numaat – Den grønlandske bibels historie». Vi ønsker alle velkommen til blant annet å se den første bibeloversettelsen av Hans og Paul Egede fra 1766, å bla i den nyeste oversettelsen, og lære mer om Grønlands kultur og historie.

Grønlands bibelhistorie begynner i 1721, når Hans Egede med familie og mannskap satte kursen mot Grønland på vegne av Kong Fredrik IV av Danmark-Norge. Misjonering var viktig for nasjonen, og Egede håpet å finne gjenværende vikinger som hadde bosatt seg på øya rundt år 1000. Når mannskapet nådde Grønland, fant de derimot landsbyene forlatt. Grønlands urbefolkning bodde derimot fremdeles på øya, og slik startet Danmark-Norges dominerende misjonerings- og kolonialiseringsprosjekt.

Med utstillingen ønsker vi å vekke spørsmål om hvem som oversatte bibelen, og bibelens rolle i både kultur og språk. Vi viser frem en rekke eksemplarer utgitt fra 1766 til i dag. Bibelens introduksjon i Grønland var også nasjonens første møte med skriftspråk. bibelens introduksjon markerer et helt avgjørende vendepunkt der Grønland ble del av europeisk globalisering. Historien er tung, men viktig å sette søkelys på, for å forstå Norges rolle i kolonialiseringspandemien, og bibelens rolle i møtet mellom to kulturer.

På museet tilbyr vi en gratis brosjyre med spennende artikler om Grønlands historie, bibelhistorie og språk- og kulturmøter. Vi ønsker alle velkommen til en spennende utstilling om verdens nordligste land.

Detaljer

Dato:
desember 2
Tid
18:00 - 19:00
Kostnad:
Gratis
Kategorier for Arrangement:
,

Sted