I denne delen av serien, Bibelens påvirkning på den nordiske kulturen, skal vi se nærmere på nordiske forfatteres forhold til Bibelen.

Vi har også laget fagartikler om hvordan Norges, Finlands og Danmarks mest kjente forfattere har blitt påvirket av bibelen men i denne delen dykker vi dypere ned i svenskenes påvirkning.

Svenske forfattere

Selma Lagerlöf (1848–1940) Svensk forfatter og lærer

Selma Lagerlöf er en av Sveriges mest berømte forfattere. Hun mottok som første svenske og første kvinne nobelprisen i litteratur i 1909.

Allerede som tiåring hadde hun lest Bibelen fra perm til perm. Selma Lagerlöf var tydelig inspirert av Bibelen i sitt forfatterskap. Det er mange referanser til den i flere av hennes bøker. For eksempel finner man bibelske temaer som skyld, forsoning og tilgivelse i hennes mest berømte roman, Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige. En bok som i mange år ble brukt som lærebok i geografi i de svenske skolene.

Vilhelm Moberg (1898–1973) Svensk forfatter, journalist og dramatiker

Vilhelm Moberg er mest berømt for bokserien bestående av fire romaner som beskriver en gruppe svensker som utvandrer fra Småland til Minnesota på midten av 1800-tallet. Selv om han omtalte seg selv som ateist, hadde han et nært forhold til Bibelen. I et hefte utgitt av Vilhelm Moberg Sällskapet står det:

«Mobergs kjennskap til Bibelen er velkjent – han leste den fra perm til perm ti år gammel – vi vet også at han alltid hadde sin mormors bibel tilgjengelig når han skrev på en roman. At han er stilistisk påvirket av språket i Det gamle testamente, er også et faktum. Selv hevdet han at ingen overgikk forfatteren av Mosebøkene.»

Pär Lagerkvist (1891–1974) Svensk forfatter og dramatiker

Pär Lagerkvist ble medlem av Svenska Akademien i 1940 og mottok nobelprisen i litteratur i 1951.

Store norske leksikon skriver om ham: «Med sin bakgrunn i gammelkirkelig, pietistisk farvet smålandsk bygdemiljø har Lagerkvist mer enn noen annen svensk dikter gitt uttrykk for det sjokkartede møtet med en moderne, sekularisert verden.»

Temaer han ofte tar opp, er blant annet forholdet mellom godt og ondt, den frie vilje og Guds eksistens.

Åsa Larsson (1966 –) Svensk forfatter og jurist

Åsa Larsson er krimforfatter og har vokst opp i Kiruna, i Nord-Sverige. Hun debuterte som forfatter i 2003 med boken Solstorm, som hun ble tildelt Svenska Deckarakademins pris for beste svenske krimdebut for. I løpet av årene har hun utgitt flere bøker som har fått priser. Hennes bøker er solgt i over 1,2 millioner eksemplarer bare i Sverige, og er oversatt til 23 språk.

Hun er kjent for å begynne sine krimbøker med et bibelsitat. I et intervju i en artikkel på nrk.no forteller hun om sitt forhold til Bibelen:

«Jeg leser i Bibelen hver dag. Jeg leser fire kapitler … Når folk reflekterer over sine liv, er det ofte et bibelsitat som dukker opp i minnet. Vi er jo bare mennesker, og egentlig har vi vært ganske like alltid. Det er derfor ikke rart at temaene fra Bibelen finnes i populærkulturen vår i dag. Det er kanskje lettere å se denne koblingen i mine bøker, siden jeg tross alt leser Bibelen, sier hun.»

Del videre:

Edvard Munch og Bibelen

Det sies at Edvard Munch (1863 – 1944) hadde tre bøker på nattbordet: “Fra Kristianiabohemen” av Hans Jæger, “Idioten” av Fjodor Dostojevskij, og bibelen. Disse tre bøkene skulle legge grunnlaget

Les videre »

Henrik Wergeland og Bibelen

Den norske dikteren Henrik Wergeland var gjennom livet sterkt påvirket av Bibelen. Dette kommer til utrykk i både hans kunstneriske- og politiske virke. At Bibelen skulle bli viktig for Henrik

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.