I denne delen av serien, Bibelens påvirkning på den nordiske kulturen, skal vi se nærmere på nordiske forfatteres forhold til Bibelen.

I denne delen av serien, Bibelens påvirkning på den nordiske kulturen, skal vi se nærmere på nordiske forfatteres forhold til Bibelen.

Vi har også laget fagartikler om hvordan Sveriges, Finlands og Danmarks mest kjente forfattere har blitt påvirket av bibelen men i denne delen dykker vi dypere ned i danskenes påvirkning. I det danske bladet Kristelig Dagblad sto det følgende om danskene, som vi også kan si passer for hele Norden:

«For 200 år siden lærte man om Bibelen i skolen eller i kirken og hadde derfor en dypere kunnskap om den bibelske litteraturen. Men i dag kjenner mange dansker stort sett til juleevangeliet og er derfor ikke i stand til å høre ekkoet fra Bibelen i litteraturen … Selv om den kristne innflytelsen er mindre i dagens samfunn, er den dog fortsatt betydelig til stede, selv hos forfattere som tar avstand fra kristendommen.» 

Vi begynner med norske forfattere.

Norske forfattere

Henrik Ibsen (1828–1906) Norsk dramatiker og forfatter

Store norske leksikon sier om Henrik Ibsen: «Han har siden [1879] vært den sentrale norske forfatteren og et litterært verdensnavn.» Det antas at Ibsens skuespill er de mest spilte i verden etter William Shakespeare.

At han hadde et forhold til Bibelen, er det ingen tvil om. I et brev til Bjørnstjerne Bjørnson skrev Ibsen i 1865:

«Jeg arbejder baade Formiddag og Eftermiddag hvilket jeg før aldrig har kunnet. Herude er velsignet fredeligt, ingen Bekjendtskaber, jeg læser ikke andet end Bibelen,– den er kraftig og stærk!». I dag ligger Ibsens bibel på hans skrivebord i Ibsenmuseet.

Bibel.no skriver: «Vi vet at Henrik Ibsen brukte Bibelen som kilde for sin diktning. Av spesiell betydning er den såkalte Grimstad-bibelen (Billed-Bibel for Det norske Folk 1840), som Ibsen fikk låne av sin arbeidsgiver da han var apotekermedhjelper i Grimstad.»

Sigrid Undset (1882–1949) Norsk forfatter

Sigrid Undset er Norges internasjonalt mest kjente kvinnelige forfatter. Hennes mest kjente verk er triologien om Kristin Lavransdatter (Kransen, Husfrue og Korset), utgitt 1920–1922. Disse bøkene førte til at hun i 1928 ble tildelt nobelprisen i litteratur.

Sigrid Undset levde i en tid da Bibelen fortsatt spilte en viktig rolle i samfunnet, noe som også er tydelig i hennes forfatterskap. En leser beskriver triologien Kristin Lavransdatter slik: «Et sentralt tema i bøkene til Undset er kampen i mennesket mellom egenvilje og Guds vilje. Bøkene har en tydelig religiøs ramme; Bibelen er klangbunn i verket».

Knut Hamsun (1859–1952) Norsk forfatter

Knut Hamsun er en av Norges mest framtredende forfattere. For mange betraktes han som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1920 for boken «Markens grøde».

Det er ingen tvil om at Hamsun hadde et forhold til Bibelen, som han hadde lest flere ganger. For eksempel er tittelen til boken han vant nobelprisen for, Markens grøde, hentet fra Bibelen. «Han lod ham fare hen over Jordens høie, og han aad Markens Grøde.» (5. Mosebok 32:13 NO1904; se også Esekiel 36:30 og Joel 1:1). I det hele tatt er det mange hentydninger til Bibelen i Markens grøde.

Levi Henriksen (1964 –) Norsk forfatter, musiker og journalist

Levi Henriksen debuterte i 2002 med novellesamlingen Feber. I 2004 kom hans første roman, Snø vil falle over snø som har falt, der Bibelen har stor betydning for hovedpersonen. For denne boken fikk han Bokhandlerprisen samme år.

I et intervju i Vårt Land forteller Levi Henriksen om sitt forhold til Bibelen, og hva den har å si for hans forfatterskap: «Veldig viktig. Livet er jo en evig kamp mellom det gode og det onde. Dette handler Bibelen om, og dette handler mine bøker om. Uansett om man tror eller ikke, så rommer Bibelen mange fantastiske historier … for meg er Bibelen alle historiers mor. Alle musikere og filmskapere jeg kjenner, skjelner til Bibelen, enten de tror eller ei».

Del videre:

Edvard Munch og Bibelen

Det sies at Edvard Munch (1863 – 1944) hadde tre bøker på nattbordet: “Fra Kristianiabohemen” av Hans Jæger, “Idioten” av Fjodor Dostojevskij, og bibelen. Disse tre bøkene skulle legge grunnlaget

Les videre »

Henrik Wergeland og Bibelen

Den norske dikteren Henrik Wergeland var gjennom livet sterkt påvirket av Bibelen. Dette kommer til utrykk i både hans kunstneriske- og politiske virke. At Bibelen skulle bli viktig for Henrik

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.