I denne delen av serien, Bibelens påvirkning på den nordiske kulturen, skal vi se nærmere på nordiske forfatteres forhold til Bibelen.

I denne siste delen av serien ser vi på hvordan noen av Finlands største forfattere og kulturpersoner har blitt påvirket av bibelen. Vi har også skrevet om hvordan norske, svenske og danske forfattere har blitt påvirket som er verdt å sjekke ut.

Finske forfattere

Aleksis Kivi (1834–1872) Finsk forfatter, lyriker og dramatiker

Aleksis Kivi var den forfatteren som skrev den første viktige romanen på finsk, Syv brødre (1870). Noen av hans dikt hører til det beste av finsk lyrikk. Da Kivi begynte sitt forfatterskap, fantes det ikke noen finskspråklig litterær tradisjon, kun noen få andre forfattere skrev på finsk. Han var derfor nødt til å utvikle det finske skriftspråket i tillegg til å takle de fordommene som fantes mot finsk som litterært språk.

Hans mest kjente roman Syv brødre har noen referanser til Bibelen, og i teaterstykket Lea (1869) bruker han også Bibelen. Dette var det første teaterstykket som ble oppført på finsk.

Mika Waltari (1908–1972) Finsk forfatter, lyriker og dramatiker

Mika Waltari er særlig kjent for sine historiske romaner, med Egypteren Sinuhe (1945) som den mest kjente i Norge. Han skrev også poesi, skuespill og radioteater. Hans litteratur er oversatt til over 30 språk.

Mika Waltari bruker flittig Bibelen i flere av sine bøker. I romanen Egypteren Sinuhe er det flere hentydninger, og i bøkene Rikets hemmeliget (1945) og Romeren (1964) gjengis historier om Jesus og apostlene fra NT.

Del videre:

Edvard Munch og Bibelen

Det sies at Edvard Munch (1863 – 1944) hadde tre bøker på nattbordet: “Fra Kristianiabohemen” av Hans Jæger, “Idioten” av Fjodor Dostojevskij, og bibelen. Disse tre bøkene skulle legge grunnlaget

Les videre »

Henrik Wergeland og Bibelen

Den norske dikteren Henrik Wergeland var gjennom livet sterkt påvirket av Bibelen. Dette kommer til utrykk i både hans kunstneriske- og politiske virke. At Bibelen skulle bli viktig for Henrik

Les videre »

Besøk vårt
virtuelle museum

Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.

Besøk vårt virtuelle museum Vi har nylig lansert vårt helvirtuelle* museum hvor du kan besøke museet vårt uansett hvor du befinner deg.